Wij zijn Onze in Almere, de volkstuinen onder glas.

 

 

Over ONZE volkstuinen in de kas

ONZE volkstuinen is een initiatief van een enthousiaste en ervaren tuinder, Ron van Zwet. Na jaren actief te zijn geweest als rozenkweker, besloot hij in 2012 een andere invulling te geven aan zijn vak. Hij begon met de verhuur van stukjes grond in de kas om Almeerders de gelegenheid te geven om zelf groente te kweken en onze passie voor groen te delen. Het concept is zo goed ontvangen dat wij in 2016 zijn verhuisd naar een nieuwe locatie, waar we de ruimte hebben om nog meer enthousiastelingen kennis te laten maken met tuinieren in de kas.

Het team is sinds 2012 flink uitgebreid en ONZE volkstuinen is inmiddels een heus familiebedrijf geworden. Ron werkt dagelijks in de kas samen met zijn zoon Levy en gesterkt door Ellen op kantoor regelt dit drietal het dagelijks reilen en zeilen van de kas. Onze passie voor tuinieren en groen delen wij graag met onze tuinders. Daarom staan wij dagelijks voor u klaar om u te voorzien van advies, goede raad en een praatje. Ook organiseren wij regelmatig workshops met seizoensgebonden tips voor het kweken van uw groente in ONZE kas!

Ron van Zwet

Van oorsprong ben ik bloementeler. Ik ben geboren en getogen in het Westland en heb het tuindersvak met de paplepel ingegoten gekregen. Als kind hielp ik mee in de gemengde bloemenkwekerij van mijn vader en toen ik 18 jaar was startte ik samen met mijn vader een nieuwe rozenkwekerij gespecialiseerd in trosrozen.
In 1999 verhuisde ik met mijn vrouw en 3 kinderen vanuit het Westland naar Almere.

De jonge stad waar ruimte en verstedelijking hand in hand gingen, sprak tot onze verbeelding en was een ideale plek om onze kinderen te laten opgroeien. We gingen wonen in het glastuinbouwgebied vlak naast onze nieuwe rozenkwekerij. Het gebied was volop in ontwikkeling, net als ons gezin dat zich uitbreidde met nog twee prachtige kinderen. Al snel ontstonden er vriendschappen met alle andere glastuindersgezinnen in de buurt die net als wij aan het pionieren waren.


 

Helaas groeide afgelopen 10 jaar de concurrentie op de rozenmarkt sterk door stijging van de productie in Afrikaanse en Aziatische landen. Daarom ben ik mij in 2010 gaan verdiepen in andere mogelijkheden voor het benutten van de kassen in Almere. Ik kwam er achter dat veel volkstuincomplexen in Almere vol zaten en dat mensen het daarnaast vaak veel werk vonden om zo'n hele lap grond buiten te onderhouden.

Dit was een kans die ik graag wilde benutten en daarom startte we in januari 2012 met het concept 'Volkstuin onder glas'. Deze ultieme manier van moestuinieren sprak veel Almeerders aan. Dit was moestuinieren 2.0 waarbij onkruid, slakken en last van weer en wind verleden tijd waren.

Al snel begonnen de eerste Almeerders zich aan te sluiten bij ons concept en vandaag de dag is de kas een ontmoetingsplek voor mensen uit Almere en omstreken. Iedereen is hier welkom en samen met het team en de tuinders zijn wij een grote familie met een passie voor groen en gezond tuinieren.